850 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotasıdır. 

Karia yolu

Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotasıdır. 850 km uzunluğundaki rota Bozburun ve Datça Yarımadaları, Gökova Körfezi ve İç Karia olmak üzere 4 ana bölüm ve Muğla Çevresi olarak 1 ek bölümden oluşmaktadır. Ayrıca dünyanın en iyi 6 macera rotasından biridir.

BOZBURUN YARIMADASI


Marmaris – İçmeler ’den başlayan etap Bozburun yarımadasının el değmemiş güzelliklerinde soluk alınacak türden. Keşif yapmak isteyen yürüyüşçüler için gözlerden uzak patikalarında olduğu bu kısım ideal. Rota Geleneksel köylerden ya da turizmin ihtiyaçlarına cevap veren sahil kasabalarından geçerken Yunan adaları Rodos ve Symi’yi gören harika manzaralar eşliğinde ilerliyor.

 İçmeler – Turunç – Kumlubük 11.1 km +/- 976 m
 Kumlubük – Kızılcaöğütmen – Bayır 14.1 km + 1166 / – 894 m
Bayır – Bahçeli – Taşlıca 18 km + 829 /  – 821 m
Taşlıca – Karayüksek – Loryma 17.5 km +896 / -1100 m
Loryma – Karamaka – Asardibi 18.5 km  +780/-765 m
Asardibi – Cumhuriyet – Bozburun 20.4  +758 / -781 m
Bozburun – Selimiye 10.2 +/- 336 m
Selimiye – Bayır – Şelale 17.9 km +1110 / – 1107 m
Şelale – Turgut – Hisarönü 21.6 km +937 / -1039 m

Gökova Körfezi


Akyaka’dan başlayan bölüm ormanlık patikalardan Kıran dağlarına çıkıp, verimli vadi içerisinde yer alan köylere ulaşır. Yukarıdan Gökova körfezinin etkileyici manzaraları ve Datça yarımadasının dağları görülür. Rotanın bir kısmı eğimi azaltmak için kıvrılarak ilerleyen eski kervan yollarından geçmektedir. Aşağılara doğru indikçe saklı koylar ve ıssız plajlar yorgun bacakları kendine çeker.

Balıkaşıran – Bördübet
Bördübet – Löngöz
Löngöz – Çamlı
Çamlı – Akyaka
Akyaka – Turnalı
Turnalı – Sarnıç
Sarnıç – Akbük
Akbük – Ören
Ören – Türkevleri – Bozalan
Bozalan – Gökbel – Çakıllıyalı
Çakıllıyalı – Kisebükü – Yalıçiftlik
Yalıçiftlik – Kızılağaç – Bodrum

Datça Yarımadası


Eski Datça’dan başlayan etap önce güneye ve sonra batıya doğru engebeli burunları ve koyları aşıp Knidos antik kentine ve yarımadanın ucunda yer alan Deve boynu deniz fenerine ulaşıyor. Bu noktadan doğuya, anakaraya yol alan rota Datça Yarımadasının neredeyse hiç yerleşim görmemiş kuzey şeridini takip edip en dar kısmı olan Balıkaşıran’a ve buradan Cleopatra / Sedir adasına doğru yol alıp “Yavaş şehir” unvanına sahip Akyaka’da son buluyor.

Eski Datca – Domuzcukuru
Datça – Kargı – Domuzçukuru
Domuzçukuru – Palamutbükü
Palamutbükü – Knidos
Knidos -Mersincik
Mersincik – Karaköy
Karaköy – Datça
Datça – Emecik
Emecik – Çakal
Çakal – Balıkaşıran
Datça Yarımadası

İç Karia




Bozalan – Karacahisar
Karacahisar – Uyku Vadisi – Gökçeler
Gökçeler – Bahçe – Beçin
Beçin – Milas – Kırcağız
Kırcağız – Labranda – Kargıcak
Kargıcak – Ketendere – Çomakdağ
Çomakdağ – Kayabükü
Kayabükü – Karahayıt
Karahayıt – Kapıkırı
Kapıkırı – Kovanalan
Kovanalan – Bağarcık
Bağarcık – Yahşiler
Yahşiler – Karpuzlu

Gökova Körfezinden yükselen rota hala halı dokumacılığının aktif olarak yapıldığı Milas’ın köylerinden geçip Karia’nın eski başkenti olan Mylasa’ya (Milas’a) ulaşır. Yemyeşil çayırlıkların ve asırlık zeytinliklerin arasından taş döşeli yollardan kıvrılarak geçip Beşparmak Dağlarının eteklerine ulaşır. Rota, Bafa Gölünün kıyılarından Beşparmak Dağlarının zirvesine çıkıp üzerinizde bir şemsiye gibi duran upuzun çam fıstığı ağaçlarının ve zeytinliklerin arasından Karia Kraliçesi Ada’nın kentine, Alinda’ya ulaşır. Antik kentin agorasının altında Karia Yolu’nun da bitiş noktası olan Karpuzlu görünür.

 

Muğla ve Çevresi


Akyaka’dan başlayan rota eski bir kervan yolunu izleyerek yükselir. İç kesimlere doğru ilerledikçe tarlalardan, ormanlık yamaçlardan ve Thera antik kentinin kaya mezarlarından geçen rota Muğla’ya yönelir. Karabağlar yaylasının Osmanlı döneminden kalma kimileri restore edilmiş kahvehaneleri, muazzam güzellikteki Değirmendere Kanyonu, Muğla’nın ismini almış olduğu Mobolla antik kenti ve dar sokaklı Eski Muğla yerleşimi eşlik eder gezginlere. Terkedilmiş bir köy olan Meyistan’ı geçtikten sonra antik bir yol üzerinden Stratonikeia antik kentinin şaşırtıcı kalıntılarında rota son bulur.

Daha fazlası için